01. 09. – 30. 10. 2020
Vjera Borozan a Aleksandra Vajd
Mutací proti podmanění

Autorky rezidence Aleksandra Vajd a Vjera Borozan koncipují program rezidence jako zkoumaní problematiky procesu identifikace a zkoumaní pocitů příslušnosti či sounáležitosti s nimi spojených. Usilují o reflexi problematiky z konkrétních pozic, pozic umělkyně a teoretičky umění. Cílem rezidence je zjišťovat, jaké konkrétní pocity, myšlenkové pochody, psychologické či sociální aspekty se aktuálně skrývají v jádru těchto procesů. Co pro ně sounáležitost či příslušnost přesně představují, jak je prožívají, žijí? Co pro ně a nás znamená někam či k někomu patřit nebo se k něčemu hlásit? Být nějakým způsobem situovaný, zařazený, vyprofilovaný? Co a jak nás spojuje/rozděluje? 

V současné době, kdy je problematika identit ožehavým tématem, nebezpečnou zbraní na bitevním poli kulturních i jiných válek a nástrojem polarizace společnosti, proměňují se zároveň i samotné procesy a způsoby identifikace, jejich prožívaní a sdílení. Autorky zajímá, jak o tom všem společně přemýšlet a diskutovat, aniž by se debaty stávaly kontraproduktivními. Rezidence je postavena jako osobní proces proměny. Autorky ho zpracují formou jim vlastní – Aleksandra Vajd fotografickým deníkem a Vjera Borozan texty.

Aleksandra Vajd (*1971) absolvovala Fakultu veterinární medicíny na Univerzitě v Lublani a bakalářské a magisterské studium na Katedře fotografie, FAMU v Praze. V letech 2004 až 2006 studovala na State University of New York at New Paltz díky stipendiu Fulbrightovy nadace. V roce 2008 se habilitovala na docentku na Akademii výtvarných umění v Lublani, kde dosud přednasi. Zároveň působí na Akademii vizuálních umění v Lublani a od roku 2008 vede ateliér fotografie na pražské UMPRUM.

Vjera Borozan (*1971) vystudovala dějiny umění a teorii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a získala zde titul Ph.D. Od roku 2011 přednášela současné umění na Fakultě výtvarných umění v Brně a zaroven na UMPRUM v Praze. Spolupracovala s iniciativou tranzit.cz (2005-2011) a od roku 2011 byla vedouci online platformy Artyčok.TV. Mezi lety 2017 – 2018 působila jako ředitelka Národního muzea Černé Hory. V současnosti přednáší umění 19. a 20. století na Katedře teorie a dějin umění pražské Akademie výtvarných umění.

Událost se koná díky finanční podpoře Ministerstva kultury, grantu Hlavního města Prahy a Státního fondu kultury.