01. 10. – 31. 12. 2023
Žil Julie Vostalová
WASTED

WASTED #3: Hanging Threads (Workshop), 13., 14.,15. prosince od 10:30

Srdečně Vás zveme na workshop, který se uskuteční v rámci rezidence Žil Vostalové v INI prostoru. Přijďte se naučit šít digitální módu i získat znalosti o tradičních řemeslech. 

Workshop bude probíhat v angličtině a bude zdarma pro veřejnost. Kvůli omezené kapacitě účastníků, prosíme o rezervaci na email: zil@zilvostalova.com

Tři dny workshopu vyplní sdílení znalostí, odborné prezentace i společná praktická práce. Budeme na sebe napojovat digitální materiály a prototypovat, podíváme se na vybrané filmy a projekty a taky si budeme povídat a vzájemně se učit o tradičních textilních technikách a přístupech. Témata tradičních textilních řemesel, digitální módy, počítačových her se setkají na průsečíku současné módy a vytvoří prostor pro spekulativní scénáře, tvorbu a diskusi. Během středečního workshopu si mimo jiné vyzkoušíme navrhování v digitálním prostředí a získáme znalosti z programů, ve kterých se pohybují návrháři*ky virtuální módy. Ve čtvrtek se spolu s hosty zaměříme na myšlení spjaté s konceptem virtuálního prostředí a avatary a budeme diskutovat etické otázky, které tyto koncepty přináší. Poslední den workshopu pak věnujeme současné módě z perspektivy tradičních textilních technik.

PROGRAM

Středa 13. prosince
10:30 Žil Vostalová: úvod
11:00 Ineke Siersema: Digitální módní řemeslo
13:30 -16:00 Workshop dynamické textilní animace (Ineke Siersema, Žil Vostalová, Yoonha Kim)
17:30-19:00 Prozkoumání projektů The Mixed Reality Fashion Worskhops a uměleckého výzkumu Lindy Valkeman: The Death Man’s Clothing

Čtvrtek 14. prosince
10:00 JaCobra/Žil: AWE (Následná péče and digitální avataři)
11:00 Ondřej Trhoň a Andrea Hubert: Udržitelnost a hry
13:30 Yoonha Kim: Může Gi(기) protékat pixely?
+ následná diskuse, občerstvení.

Pátek 15. prosince
11:00 Gabriela Palijová a Anna Solianyk: Současný stav a funkce ukrajinské výšivky a tradičních technik (představení a promítání filmu)

Pro aktuality a více informací o hostech navštivte prosím web workshopu: https://hangingthreads.xyz

Událost je realizována díky podpoře Ministerstva kultury, Hlavního města Prahy a Státního fondu kultury.

Wasted: Párání společných vzpomínek, 9.11. od 17:00

Večer se ponese v duchu společného setkání u stolu a ohně. Budeme pracovat se zbytky textilních materiálů, povídat si o osudu textilních řemesel v Čechách a na Moravě a hledat odpovědi na otázky, co se mění, když se počítač stává naším tkalcovským stavem, šicím nebo pletacím strojem. Žil J Vostalová, která se ve své praxi dlouhodobě věnuje digitálnímu navrhování a prototypování módy, během večera odkryje další stranu svého uvažování o práci s textilem, coby místem setkání tradičního fyzického řemesla a kyber-řemesla. Na evokativních příbězích účastníkům předvede, jak textil, jehož minulost se každodenně zpřítomňuje v obrovském množství odpadu, který pak pálíme nebo posíláme s touhou po recyklaci přes celou planetu, je také často neuvědomovanou součástí našich přestav o vlastní minulosti i budoucnosti.

Program večera:
17:30-18:00 
krátký úvod + promítání audiovizuální eseje o českých a moravských textilních řemeslech
18:00-20:00
společná tvorba: párání a přešívání + diskuze
19:00-19:30 
meditace (pro ty, které*kteří se budou chtít zúčastnit)
19:30-20:00 
sdílení výpovědí (oheň)
od 20:00
pokračující posezení u ohně: drinks and sharing, občerstveníŽil 

Julie Vostalová je módní designérka a digitální tvůrkyně. Zaměřuje se na bezodpadové střihy a tvorbu modulárních uni-forem oděvu technikou asambláže. Její tvorba propojuje udržitelné přístupy k designu s digitálními technologiemi. Je spoluzakladatelkou studia giz’mo lab, které se zaměřuje na digitální prototypování módních produktů, vytváření virtuálních identit a vzdělávání v tomto novém oboru. Společně s Helenou Todd tvoří značku TransformerJacket, která propojuje myšlenku recyklace pánského obleku s alternativními formami vizualizace oděvu v digitálním prostředí. V současné době se zabývá životností (zrodem a smrtí) oděvu v kontrastu s jejich digitálními dvojčaty. V tomto koloběhu si všímá odpadu textilního ale i elektronického, který se hromadí podobným způsobem.

Žil J Vostalová studovala bakalářský obor na Fakultě humanitních studií na Karlově univerzitě, bakalářský program Fashion and Design na Amsterdam University of Applied Sciences (HvA) a magisterský program v Centru pro audiovizuální studia na FAMU. Momentálně je doktorandkou v oboru Výzkum a teorie audiovize na FAMU.

Událost je realizována díky podpoře Ministerstva kultury, Hlavního města Prahy a Státního fondu kultury.

Wasted! 19.10. od 18:00

Srdečně Vás zveme na první událost rezidence Žil J Vostalové, v rámci níž proběhne také online setkání s hostkou Lindou Valkeman.

Žil Julie Vostalová, módní designérka a digitální tvůrkyně, představí svůj rezidenční projekt WASTED, který tematizuje textilní odpad a smrt materiálových konstrukcí. Odhalí také svou tvorbu spojenou s konceptem TransformerJacket, společným projektem s designérkou Helenou Todd. 

Hostkou večera bude designérka Linda Valkeman, autorka projektu a uměleckého výzkumu Obroni Wawu: The Death Man’s Clothing.

Prezentovaný projekt TransformerJacket Žil J. Vostalové a Heleny Todd spojuje myšlenku upcyklace pánského saka s alternativními formami vizualizace oděvu. Forma saka je přetavena do modulárních kusů s filozofií assemble-disassemble-reassamble. Jednotlivé kusy se dají rozkládat a skládat svým nositelem tak, aby mu byl vtělen nový život.

Projekt, který představí Linda Valkeman The Death Man’s Clothing (Oblečení mrtvého bílého muže), také známé jako Obroni Wa Wu, je dlouhodobým multimediálním výzkumem zaměřeným na život secondhandového materiálu-oblečení. Ten autorka zasazuje do součinnosti s minulými, současnými a budoucími globálními perspektivami, a to v kontextu Amsterdamu (Nizozemsko) a Accry (Ghana). Obroni Wa Wu je běžným výrazem pro oblečení z druhé ruky v Ghaně, což znamená oblečení mrtvého bílého muže. Tento výraz vychází z myšlenky, že někdo by musel zemřít, aby se vzdal tolika věcí, což naznačuje, že koncept nadbytku je v rámci této kultury cizí.

Žil Julie Vostalová je módní designérka a digitální tvůrkyně. Zaměřuje se na bezodpadové střihy a tvorbu modulárních uni-forem oděvu technikou asambláže. Zakladatelka studia giz’mo lab, které se soustředí na digitální prototypování módních produktů, vytváření virtuálních identit a vzdělávání v tomto novém oboru. Společně s Helenou Todd tvoří značku TransformerJacket, která propojuje myšlenku recyklace pánského obleku s alternativními formami vizualizace oděvu v digitálním prostředí. V současné době se zabývá životností (zrodem a smrtí) oděvu v kontrastu s jejich digitálními dvojčaty. V tomto koloběhu si všímá odpadu textilního ale i elektronického, který se hromadí podobným způsobem.

Linda Valkeman je designérka zabývající se výzkumnou praxí. Pohybuje se na rozhraní mezi designem a antropologií. Sama sebe definuje jako Vypravěčku materiálů (Material Teller), jejímž cílem je sledovat, jak se v čase a prostoru mění významy objektů, stylů a estetických forem. Její multidisciplinární práce zkoumá kulturní rozměry globalizace. Nabízí nové perspektivy a klade kritické otázky ohledně (nizozemských) koloniálních praxí v současném kontextu. Akumulace její osobní práce a výzkumu náleží subjektům, kteří byli do těchto toků zapleteni.

Událost je realizována díky podpoře Ministerstva kultury, Hlavního města Prahy a Státního fondu kultury.

Rezidence WASTED

Jak nechat textilní odpad vyprávět svůj ukrývaný příběh? A čekají nás v něm krom palčivého "proč" i obrysy odpovědí?

Téma smrti materialových konstrukcí přivádí Žil J. Vostalovou ke zkoumání osudu dead stock materiálů módních značek a post-consumer odpadních materiálů textilu, které se hromadí jako důsledek standardizace (konfekce) módy a byznysového modelu fast fashion. 

Je rozpoután problém těžko představitelných rozměrů. Textilní koloniální odpad v určitých afrických a jihoamerických zemích ničí životní prostředí a umrtvuje kontinuitu místních tradičních technik a přístupů k tvorbě textilu a oděvu. Souběžně však v éře digitálních extenzí vznikají i digitální prototypy, které mají svoji specifickou materialitu i životnost. Rozplétání tkaniny současné hybridní reality digitálních prototypů a fyzických textilních materiálů párá jazyk udržitelnosti a dláždí cestu k oživení tradičních textilních mýtů, pomluv a technik. Jsou spojené s tvorbou výšivky, malbou na textil a technikami prošívání. Spekulativní scénáře vznikají ve společných nebinárních tělech kódu, které tvoří novou historickou rovinu. Digitální reprezentace tradičních řemeslných technik a tradic uzavírají kruh těchto spekulací a vytvářejí prostor pro rozvoj a obnovu staro-nových řemesel. Pohyb – tělo – materiál. 

Žil Julie Vostalová je módní designérka a digitální tvůrkyně. Zaměřuje se na bezodpadové střihy a tvorbu modulárních uni-forem oděvu technikou asambláže. Zakladatelka studia giz’mo lab, které se zaměřuje na digitální prototypování módních produktů, vytváření virtuálních identit a vzdělávání v tomto novém oboru. Společně s Helenou Todd tvoří značku TransformerJacket, která propojuje myšlenku recyklace pánského obleku s alternativními formami vizualizace oděvu v digitálním prostředí. V současné době se zabývá životností (zrodem a smrtí) oděvu v kontrastu s jejich digitálními dvojčaty. V tomto koloběhu si všímá odpadu textilního ale i elektronického, který se hromadí podobným způsobem.