01. 07. – 30. 08. 2021
Vi Huyen Tranová
Střípky každodennosti

„Milý prastrýci,

píšu ti do roku 2016, pár dní před tím, než zapomeneš, kdo se ségrou jsme. Až se na mě příště podíváš, zahlédnu ve tvých očích čirý zmatek. Pocítíš potřebu mě chránit, ale vůbec nebudeš vědět proč. Na zahradě ti rostou avokáda! Kdybych byla bývala vyrůstala ve Vietnamu, byla bych tím stromem posedlá – žila bych sezónou avokád!“

Další rezidentkou INI Prostoru je Vi Huyen Tranová. Hlavními tématy, kterým se bude během rezidence věnovat, jsou paměť a rodové linie otevírající mezigenerační dialogy. Soustředit se bude zejména na poruchy paměti, jejich roztříštěnost, vytvářející pocit odtržení jednotlivce od reality, přičemž se dotkne i problematiky iluze paměti nebo prchavosti vzpomínek. V Asii se v souvislosti se smrtí ctí bohaté tradice a symbolické rituály, které pomáhají vyprovázet duše z tohoto světa v mnohem oslavnější podobě, než je zvykem v Evropě. Výstup se bude dotýkat také těchto posmrtných tradic, jejich rozdíly ve východní a západní kultuře. Akce proběhne ve spolupráci s organizací META, která od roku 2004 podporuje cizince v rovném přístupu ke vzdělávání a pracovní integraci.

Vi Huyen Tranová je rodilá Pražačka z Jižáku, jejíž rodiče přišli na území Československa v roce 1982 s vlnou prvních studentů z Vietnamu, a to v rámci socialistické dohody mezi vedením obou zemí. Vi je zakládající členkou divadelního dua Ňun & Ví (součást programu Nová krev na scéně 2019) a také multimediálního performativního uskupení Lunar Collective (rezidenti Divadla Archa a Půdy Crossu 2019). Od dětství se věnovala zejména pouličním a klubovým stylům tance (hip hop, house, waack...) a alternativnímu divadlu (zásadní pro ni bylo představení Jižák, město snů – režie: Petra Tejnorová, později spolupracovala také s režiséry Jiřím Havelkou v rámci skupiny VOSTO5, či Viliamem Dočolomanským v rámci skupiny Farma v jeskyni). Během svých studií na Prague College se zaměřovala především na dokumentární tvorbu, ať už v rámci rádiových podcastů, filmové dokumentaristiky, či žurnalistických příspěvků. V rámci své krize identity se přihlásila do SuperStar, po němž ten svůj celonárodní trapas proměnila v práci na autorském hudebním albu. Se svým elektronickým hudebním projektem viah se v roce 2019 stala vítězkou exportní soutěže Czeching pořádané Radiem Wave. V současné chvíli ji nejvíce fascinuje aromaterapie, zvukový design, pohyb, a současné dědictví magie – bylinkářství, vykuřovadla nebo kouzla. 

Akce je realizovaná díky finanční podpoře Ministerstva kultury, Státního fondu kultury a grantu Hlavního města Prahy.


22. listopadu 2021 v 19:00 OUT OF LINE

Srdečně Vás zveme na performance Vi Huyen Tranové, Rosalie Malinské a Veroniky Hurtové (uskupení viah), která musela být po několik měsíců z důvodů covid pandemie odložena. 

Autorky v prostoru INI uskuteční evokativní hudební performance se speciálním aroma setem odkazujícím na různá témata a emoce vzešlé z rozhovorů, které Vi Huyen Tranová sesbírala se třemi generacemi vietnamských migrantů v ČR. Tyto rozhovory realizované v rámci její INI rezidence se soustředily na otázky rodových linií, pocit navázanosti na Vietnam, vietnamskou ritualitu, kulturní apropriaci i politickou korektnost. 

Délka performance bude cca 30 min.

Vi Huyen Tranová je multidisciplinární umělkyně. Od dětství se věnovala zejména pouličním a klubovým stylům tance a alternativnímu divadlu. Během svých studií na Prague College se zaměřovala především na dokumentární tvorbu. V současné chvíli ji nejvíce fascinuje aromaterapie, zvukový design, pohyb a současné dědictví magie. 

Rosalie Malinská působí jako herečka. Vystudovala pražskou konzervatoř, obor hudebně-dramatický. Věnuje se zejména autorskému a dokumentárnímu divadlu a pohybovým performancím. V současnosti studuje Divadelní vědu na Karlově Univerzitě.

Veronika Hurtová studuje v Ateliéru sochařství 2 na Akademii výtvarných umění v Praze. Odmalička ji provází také cit pro hudbu. V současnosti se věnuje zvukovým kompozicím pro divadelní představení.

Všechny tři autorky dohromady tvoří hudebně-performativní uskupení viah, se kterým vydávají v prosinci druhé, elektronické a zvukově značně experimentálnější album Crash Report.

Událost je realizována díky podpoře Ministerstva kultury, Hlavního města Prahy a Státního fondu kultury.