01. 01. – 28. 02. 2015
Václav & Markéta Magidovi
NANEČISTO

7. 1. NANEČISTO I. / KOMODIFIKACE UMĚNÍ A ŽARGON AUTENTICITY

14. 1. NANEČISTO II. / POINTA OPAKOVANÉHO VTIPU

11. 2. NANEČISTO III.

26. 2. NANEČISTO IV. / PŘEKLAPY A PŘEHMATY 

Nanečisto je zastřešující termín pro sérii pracovních setkání iniciovaných Markétou a Václavem Magidovými, která se budou pohybovat na poli dikuse a korekce myšlenek (Magid) a v modu propojování významů tance-přehmatu a slova-překlepu (Magidová).

NANEČISTO I. / KOMODIFIKACE UMĚNÍ A ŽARGON AUTENTICITY

VÁCLAV MAGID: "Pokusím se rozebrat souvislost mezi pojmy uměleckého díla, zboží a fetiše. Kriticky se zastavím u různých modelů umělecké tvorby (umění performance, umění po sociálních médiích), jež si kladou za cíl se z této souvislosti vymanit."

NANEČISTO II. / POINTA OPAKOVANÉHO VTIPU

VÁCLAV MAGID: "Zaměřím se na opakování podobných strategií nebo takřka identických projektů, k nimž došlo v rozmezí posledních dvou dekád (Rafani a Pražská služba; moskevský akcionismus 90. let a dnešní ruský umělecký aktivismus) a budu sledovat, jak se mění jejich estetický a politický smysl v návaznosti na změnu společenských podmínek. To poslouží jako východisko pro spekulace o možnostech kritického umění po postmoderně."

Záznam najdete ZDE

NANEČISTO III.

MARKÉTA MAGIDOVÁ spolu s tanečnicí Terezou Indrákovou zpracovává zážitek z pohybu v prostoru budovy, kde se nachází INI Gallery, bývalých Elektrických podniků. Věnuje se dualitě smyslu a nesmyslu, přehmatu - překlepu a produktivitě chyb vůbec. 

NANEČISTO IV. / PŘEKLAPY A PŘEHMATY 

Personální oddělení. Žádost o pracovní místo. Spěch. Odbyté emaily. Stres. Snaha o důstojnost. 
V poslední fázi projektu Překlapy a přehmaty se zvuková nahrávka textu, taneční ztvárnění rolí a vizuální ohledávání budovy bývalých Elektrických podniků skládají do pohyblivého obrazu. Generálka filmové projekce proběhne za přítomnosti živého hudebního doprovodu.

Živá hudba: Michal Cáb, Matouš Hejl
Tanec: Tereza Indráková
Hlas: Hynek Chmelař
Kamera, střih, režie: Markéta Magidová