01. 09. – 30. 10. 2021
Tamara Moyzes, Shlomi Yaffe
Narušení hranic

Umělci budou v rámci své rezidence pojmenované zkoumat, jak je pojem patriarchátu vyvozován z ideologie familialismu ve společnostech Západu a Středního Východu. 

V evropském kontextu se oba umělci zaměří na nedávné volební kampaně v České republice, v nichž si lze povšimnout vzestupu významu hodnot vztahujících se k tradiční rodině. Budou zkoumat status quo, pokud jde o prezentaci místní ženy v těchto kampaních, v kontrastu k zobrazování žen “cizinek”. Zaměří se na to, jak jsou obě vykořisťovány patriarchální politikou, ať jde o levé či pravé křídlo politického spektra. 

Ve středovýchodním kontextu se budou umělci jako případovou studií zabývat statem quo izraelských žen palestinského původu, které mohou trpět jak izraelským rasismem, tak palestinským domácím násilím vycházejícím z tradičních kulturních vzorců. 

Během své rezidence umělci spojí síly s nevládní organizací OPU a budou diskutovat o Evropském azylovém systému a o tom, jaké stávající legislativní nástroje mohou pomoci muslimským ženám, kterým hrozí vážné nebezpečí v zemi jejich původu, zvláště těm, které jsou pod hrozbou vraždy ze cti („Honor Killing“).


5.10. v 18:00 Ilana Salama Ortar - Artist Talk

Srdečně Vás zveme na artist talk umělkyně Ilana Salama Ortar, kterou pozvali současní rezidenti INI prostoru Tamara Moyzes a Shlomi Yaffe. Salama Ortar se narodila v Alexandrii na začátku 50. let. Její rodina byla donucena opustit Egypt s jednosměrnou jízdenkou (laissez-passer). Směr Izrael. Jejich cesta vedla přes tranzitní tábor v Marseille známý jako Židovský tábor. Jako jizva zachycená ve vzpomínkách umocnila tato cesta její citlivost vůči izraelsko-palestinskému geopolitickému konfliktu a také vůči starším Alžířankám, které žijí v Marseille se statusem “zamítnuto”. Současná prezentace umělkyně v INI prostoru se bude zabývat právě těmito dvěma konflikty.

Událost je realizována díky podpoře Ministerstva kultury, Hlavního města Prahy, Státního fondu kultury a IFA.

Tamara Moyzes (* 1975, Bratislava) je umělkyně žijící a působící v Praze. V současnosti je studentkou doktorského programu Akademie výtvarných umění v Praze, kde rovněž absolvovala magisterský program. Studovala také na Akademii výtvarných umění a designu Bezalel v Jeruzalémě, na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě a na Avni Institute of Fine Arts v Tel Avivu. Tamara Moyzes prezentuje ve veřejném prostoru své strategie a reakce na aktuální sociální problémy, přičemž ji zajímá otázka použítí médií jako nástroje politického umění.

Shlomi Yaffe (*1973, Tel Aviv) je umělec žijící a působící v Praze. Je absolventem Fakulty výtvarných umění oboru intermediálních studií na VUT v Brně a Akademie umění a designu Bezalel v Jeruzalémě. Ve své praxi se často zabývá sociálními a politickými otázkami souvisejícími s nevědeckými představami o rase a těle, které jsou odvozovány z předpokladů mýtů a ideologií.



19.10. v 18:00 The Other Bodies by Shlomi Yaffe & Artist talk by Hannan Abu Hussein

Srdečně Vás zveme na přednášku Shlomiho Yaffe a artist talk umělkyně Hannan Abu Hussein.

Jiná těla // Shlomi Yaffe v 18:00

Artist talk // Hannan Abu Hussein v 19:00


Jiná těla // Shlomi Yaffe

      Ve své promluvě Yaffe stručně pojedná o vizuálních reprezentacích tzv. New Jewish body / Nového židovského těla, neboli izraelského, navrženého sionistickým hnutím v Izraeli v protikladu ke stereotypům tzv. Old Jewish body / Starého židovského těla, které vznikalo v sociálních podmínkách a v prostředí exilu a které je vnímáno sionistickým hnutím jako defektní. Ve svém zkoumání se bude zabývat dřívějšími studiemi těchto zobrazení a pokusí se odpovědět na některé z otázek, které jeho promluva nastolí: Importoval proces ztvárňování ‚Nového židovského těla‘ v sionistické sféře běžné křesťanské mýty a antisemitské stereotypy z exilu, aby démonizoval povahu ostatních ve sféře neosionismu? A byly tyto výsledné reprezentace součástí izraelské lidové kultury, aby se tak vzdělávali arabsko-židovští imigranti v tom, jak přizpůsobit a vnímat svá těla v moderním sionistickém státě?

      Artist talk // Hannan Abu Hussein

      Hannan Abu-Hussein je izraelská umělkyně palestinského původu. Ve své praxi často zpracovává otázky identity a lokality, genderu, segregace a vztahy arabské a židovské kultury uvnitř izraelské společnosti. Její práce se zabývají touto smíšenou identitou a statem quo palestinských žen, jimž může být v rámci palestinského patriarchátu ubližováno.

      Hannan Abu Hussein (*1972, Umm al-Fahm) je umělkyně, lektorka a pegagožka žijící a pracující v Jeruzalémě. Je absolventkou katedry dějin umění na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a výtvarného umění na Akademii výtvarných umění a designu Bezalel. Studovala rovněž na Katedře designu keramiky a skla na Akademii Bezalel a program pro management kulturních a uměleckých institucí na Univerzitě v Tel Avivu. V roce 2019 získala Cenu Becky Dekel od Asociace pro studium umění a genderu pro umělce a Cenu města Jeruzaléma pro učitele v roce 2019. Hannan je také vůbec první arabskou umělkyní, která získala Cenu Ministerstva školství pro mladé umělce (2004) a Cenu Sharett Foundation (v letech 1998 a 2002). Je profesorkou uměleckých škol Kibbutzim a Shenker, vyučuje také v Izraelském muzeu a ve škole ve východním Jeruzalémě.

      Událost je součástí dvouměsíční rezidence Tamary Moyzes a Shlomiho Yaffe.

      Spolu-organizátoři: Artivist lab

      Událost je realizována díky podpoře Ministerstva kultury, Hlavního města Prahy a Státního fondu kultury.

      22.10. v 17:00 Gender, migrace a násilí

      Srdečně Vás zveme na prezentaci Petry Ezzeddine a Kateřiny Gamal Richterové, které pozvali současní rezidenti INI prostoru Tamara Moyzes a Shlomi Yaffe.

      17:00 - Petra Ezzeddine, Ph.D.
      18:00 - Kateřina Gamal Richterová

      Petra Ezzeddine
      Petra Ezzeddine se ve své přednášce zaměří na různé formy násilí - strukturální (genderové, etnické, rasové) a mezilidské (domácí násilí, násilí z nenávisti), kterým jsou vystaveny ženy s migrační a uprchlickou zkušeností v procesu migrace a inkluze do nové společnosti. Bude analyzovat to, jakým způsobem různí sociální aktéři (instituce, organizace a komunity) konstruují a svými praktikami/politikami zvýznamňují nebo naopak zneviditelňují násilí v procesu migrace. Neopomene ani reflexi žité zkušenosti migrantek s násilím v České Republice.

      Petra Ezzeddine, Ph.D., je sociální antropoložka, působí jako VŠ pedagožka na Katedře sociální a kulturní antropologie na FHS UK v Praze. Ve svých etnografických výzkumech se věnuje problematice genderu v migraci, transnacionálnímu mateřství, transnacionálním sítím péče o děti a staré lidi a stárnutí v migraci. Je tzv. research fellow v programu AV21 Globální konflikty a lokální souvislosti na SOU AVČR. Je členkou EUROCare Research Network, který se zaměřuje na různé formy migrace péče ve Střední a Východní Evropě a také je členkou mezinárodní výzkumné sítě COST WomenOnTheMove https://www.womenonthemove.eu/. Jako genderová expertka spolupracuje se Sdružením pro integraci a migraci (SIMI), kde se zaměřuje na agendu rovných příležitostí a práv žen-migrantek.

      Kateřina Gamal Richterová
      Kateřina Gamal Richterová z mediálního projektu HateFree Culture promluví o podobách nenávisti, jejích projevech i o tom, co můžeme pro oběti nenávisti udělat. Zaměří se na zkušenost muslimek žijících v ČR, které se dennodenně setkávají s projevy nenávisti a jsou jejím terčem nejen na veřejnosti, ale také v online prostoru. 

      Kateřina Gamal Richterová je absolventkou Blízkovýchodních studií v Plzni, kde v současnosti studuje navazující magisterský obor. Pracuje pro mediální projekt HateFree Culture a je maminkou tří dětí.

      Akce probíhá v rámci dvouměsíční rezidence Tamary Moyzes a Shlomiho Yaffe.

      Událost je realizována díky podpoře Ministerstva kultury, Hlavního města Prahy a Státního fondu kultury.

      Spoluorganizátorem akce je Artivist Lab 

      27.10. v 18:00 Po stopách uprchlíka - migrace v kontextu ČR

      Srdečně Vás zveme na přednášku, kterou pořádají naši současní rezidenti Tamara Moyzes a Shlomi Yaffe v rámci svého rezidenčního pobytu s názvem Narušení hranic. Přednáška se dotkne aktuálních rezonujících témat uprchlictví, integrace a migrace. Hosté Petr Baroch a Robert Netuka z OPU zasadí témata do lokálního kontextu s ohledem na aktuální události a se speciálním zaměřením na azylovou politiku ČR a na detailní popis azylového procesu z pohledu uprchlíka. Přednášející jsou dlouholetými pracovníky neziskové organizace, v rámci které se věnují fenoménu migrace z různých úhlů. 

      Formát přednášky plynuje přejde do co nejotevřenější názorové diskuze.

      Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) již 28 let pomáhá uprchlíkům a cizincům v České republice. Mezi hlavní činnosti organizace patří poskytování bezplatného právního a sociálního poradenství žadatelům o mezinárodní ochranu a dalším cizincům v České republice, pořádání vzdělávacích programů pro laickou i odbornou veřejnost a další aktivity zaměřené na podporu integrace cizinců. Jedním z cílů OPU je boj proti xenofobii a rasové a národnostní nesnášenlivosti.

      Mgr. Petr Baroch - právník OPU zastupující žadatele o mezinárodní ochranu

      Bc. Robert Netuka - lektor OPU

      https://www.opu.cz/cs/

      Akce probíhá v rámci dvouměsíční rezidence Tamary Moyzes a Shlomiho Yaffe.

      Událost je realizována díky podpoře Ministerstva kultury, Hlavního města Prahy a Státního fondu kultury.

      Spoluorganizátorem akce je Artivist Lab

      Rezidence probíhá ve spolupráci:

      Mgr. Petra Ezzeddine, Ph.D., sociokulturní antropologie

      Karíma Al-Mukhtarová, umělkyně

      Kateřina Gamal Richterová, správce obsahu sociálních sítí ve společnosti HateFree 

      Hannan Abu Hussein, umělkyně

      Ilanaa Salama Ortar, umělkyně

      NGO OPU