01. 11. – 30. 12. 2021
Tereza Silon
APOTHECA



APOTHECA je odvozena z řeckého apothḗkē i latinského apotheca, názvu pro sklad či úložiště (původně nejen) farmak. V této apothece se nachází byliny a energické esence, zvuky a vibrace, spolu s politizovanými a holistickými diskurzy o léčení a intimitě, které vzdorují extraktivním a nerovným systémům. Díky událostem se prostor proměňuje na útočiště a místo regenerace, ale i místo zrodu nových myšlenek, a úhlů pohledu. Apotheca, kde nejsou ztělesněné vědomosti nezbytně podřazeny těm knižním, a těla i jejich zdraví a potěšení jsou vyhledávány a doceňovány. Místo, kde jsou krása a um/ění ta správná medicína a kde je nám dovoleno ji ztělesnit mnohočetnými způsoby.

Tereza Silon je umělkyně pracující s tématy těla a tělesnosti, zcitlivování ve veřejném prostoru, queerness, erotična a přístupnosti potěšení. Táže se na možnosti intimity v extraktivních strukturách a zkoumá přírodní a společensé ekologie.Pracuje jako performerka, tanečnice, facilitátorka. Dále studuje a věnuje se bodyworku a herbalismům (pl).

© použitá fotografie Nikola Janovská, NiJa photography



19. 11. v 17:00 APOTHECA - otevřené dveře I:
Zůstávání v něze tváří v tvář nespravedlnosti, rozčílení pro lásku.


Srdeční meditace

Čtení vybraných textů (Eng, CZ) o důležitosti hojení, lásky a jejich vztahu k rušení kultury trestu a kriminalizace, pití adaptogenní* čajové směsi. (Vlastní hrníček vítán.) Mapování kontextu Žižkova. Diskutování toho, jaké budoucnosti si ze srdce přejeme pro sebe a naši rozšířenou rodinu. Přineste si své sekulární modlitby tužeb za lepší svět.

*adaptogeny jsou rostliny (nebo houby), které pomáhají neurčitě posilovat fyzickou i psychickou odolnost

Tereza Silon je umělkyně pracující s tématy těla a tělesnosti, zcitlivování ve veřejném prostoru, queerness, erotična a přístupnosti potěšení. Táže se na možnosti intimity v extraktivních strukturách a zkoumá přírodní a společensé ekologie. Pracuje jako performerka, tanečnice, facilitátorka. Dále studuje a věnuje se bodyworku a herbalismům (pl).

Prosím přijďte s potvrzením vakcinace a/nebo testem (antigen<24h, PCR<72h). Pokud chcete přijít a testy jsou pro vás absolutně finančně nedosažitelné, dejte nám prosím vědět předem, zkusíme vymyslet řešení testování. Informace o fyzickém zabezpečení budou pro skupinu transparentně k mání v rámci budování kolektivního konsentu a důvěry.

Akce je realizována díky podpoře podpoře Ministerstva kultury, Hlavního města Prahy a Státního fondu kultury.

26. 11. od 11:00 do 20:00 APOTHECA - otevřené dveře II: TOTO tělo. V multiciplitě.

Srdečně Vás zveme na druhé otevření ateliéru Terezy Silon v prostoru INI s celodenním programem.

>11.00-13.00<

otevřena knihovna a servírován čaj*. 
Přijďte si číst výběr literatury nebo se zeptat Terezy na libovolné otázky týkající se (nejen) její praxe.

>14:00-15:30<

experimentální bodywork/práce s energií - slot ve studiu. 90min komunikace a hry s tělem v závislosti na osobních hranicích. Variace 2 - reiki** ošetření (možno i bezdotykově).
Pro zájemce prosím pište na IG @te_silon nebo na 603 500 426

>18.00 SOOTHSAYING< 

performance Terezy Silon & Zeynab Gueye
SOOTHSAYING je vztah dvou osob. Dvou těl a jejich interakcí ve veřejném prostoru. Mohla by to být kterákoliv dvě těla, ale nejsou. Servis. Zabalení, zaříkání (se) a péče. 


Tereza Silon (ona/její) je umělkyně pracující s tématy těla a tělesnosti, zcitlivování ve veřejném prostoru, queerness, erotična a přístupnosti potěšení. Táže se na možnosti intimity v extraktivních strukturách a zkoumá přírodní a společensé ekologie. 

Zeynab Gueye (on*a/on) je DJ, performer*ka a komunitní organizátor*ka. Je inspirativní a frustrovaná*ý.

Akce je realizována díky podpoře podpoře Ministerstva kultury, Hlavního města Prahy a Státního fondu kultury.


16. 12. od 11:00 do 20:00 APOTHECA X LOVEAGE

Srdečně Vás zveme na další akci v rámci rezidence Terezy Silon v prostoru INI.

> 11:30 - 14:00 <

Otevřená knihovna v INI prostoru s Terezou Silon. Vybrané knihy o léčení, zrušení kultury trestu a vězeňství, rostlinách a vztazích. Můžete si také přinést své vlastní knihy ke čtení a sdílení.

> 18:00 APOTHECA X LOVEAGE < 

Intro s následující diskuzí, jejíž fascilitátorkou bude na pozvání rezidentky Ewelina Vlček Chiu, která s Terezou utváří projekt Loveage.

Pozn.: Prosím, pro večerní program zarezervujte své místo na loveage.space@gmail.com. Kapacita je limitována. Přijďte s PCR testem i očkováním. 

APOTHECA X LOVEAGE

Yama <<>> Niyama 

Otevřená diskuze bude cílena na prozkoumávání prvních dvou stezek jógy: yamy (abstinence) a niyamy (observace). Záměrem setkání však nebude pouze zjistit, jaká je jejich povaha, ale i zkoumání toho, jak o nich můžeme uvažovat v našem vlastním, současném kontextu. 

Ačkoliv se v průběhu dvou tisíc let mnoho změnilo a mohlo by být složité, či dokonce téměř nemožné, ulpívat na konceptech tak, jak navrhoval Patanjali, neznamená to, že jsou to koncepty zastaralé, nebo že nám nejsou k užitku v naší každodennosti. Potřebujeme s péčí přezkoumat a zvážit hodnotu, kterou pro nás osobně mají. 
Po diskuzi bude následovat skupinová meditace. 

Ewelina Vlček-Chiu je certifikovanou jóga instruktorkou. Zajímají ji schopnosti našich těl vést nás k prožitku vnitřní rovnováhy a ticha v chaotickém světě. Její praxe bývají většinou smíšením momentů, ve kterých je tělo vyzváno k rozptylu do dynamických, energizujících toků. Je součástí dua Loveage spolu s Terezou Silon. Loveage kombinuje rostlinné rituály s jógovými praxemi a meditací a snaží se tak vytvořit přechodné komunity kohokoliv a jakékoliv tělo. 

Ewelina je také hudebnice, skladatelka a producentka. Je známá jako součást witch-wave dua ba:zel (www.bazelmusic.com), a také jako sólová performerka v experimentálně-popovém projektu Ai fen (www.ai-fen.com). Pracuje zároveň jako sound designérka a svými zvuky vytvořila podkresy pro filmy, podcasty, umělecké instalace a performance. 

Tereza Silon je umělkyně pracující s tématy těla a tělesnosti, zcitlivování ve veřejném prostoru, queerness, erotična a přístupnosti potěšení. Táže se na možnosti intimity v extraktivních strukturách a zkoumá přírodní a společensé ekologie.Pracuje jako performerka, tanečnice, facilitátorka. Dále studuje a věnuje se bodyworku a herbalismům (pl).

Akce je realizována díky podpoře podpoře Ministerstva kultury, Hlavního města Prahy a Státního fondu kultury.