01. 06. – 07. 09. 2020
Denisa Langrová, Ruta Putramentaite, Jonáš Richter
Something for the body something for the soul

6.6. 14:00 - 19:00 ~something for the body something for the soul~

Trio pracuje s emocionálním nábojem kolektivního zpěvu a jeho schopnosti vytvářet společně sdílený prostor. Během své rezidence tímto způsobem přetvoří rozhovory nahrávané s přizvanými hosty v imaginativní narativ. Úvodní večer formou poslechového večera připomene některé starší projekty a na rozpracovaném materiálu představí některá východiska budoucí práce. Proběhne i živá performance Ruty Putramentaite - Earth/ Water/ Air/ Fire is leaving your body variation #1 & #2.

Denisa Langrová (*1996) momentálně studuje ve třetím ročníku na UMPRUM v ateliéru sochařství Edith Jeřábkové a Dominika Langa. Její tvorba prochází jak vnitřními prostory, tak vnějšími. Stejně tak reflektuje osobní jako politické a naopak. Přesto, že je jsou její práce často srozumitelné a ironické, nechává současně prostor pro imaginaci a volně kombinuje reálné a fiktivní prvky. Inspiruje se pohádkami i mýty, písničkami, historií i internetovými články. Hlavními tématy její tvorby jsou ekofeminismus, mezidruhové vztahy, utopie a láska.

Ruta Putramentaite (*1989) pochází z Litvy, studovala fotografii na Middlesex university v Londýně. Momentálně studuje na pražské UMPRUM (ateliér sochářství Edith Jeřábkové a Dominika Langa). Ve své současné praxi se věnuje vytváření sochařských, zvukových nebo video instalací, mnohdy s performativním přesahem. Často používá sama sebe jako hlavního aktéra svých audiovizuální výstupů, kdy kombinuje reprodukci apropriovaných sdělení s vlastní agendou. Pohybuje se tak na hraně osobní a kolektivní výpovědi vztahující se k tématům envirometalní krize a ekologie mysli.

Jonáš Richter (*1983) je absolventem ateliéru sochařství na pražské UMPRUM. Jeho práce, se zabývají jazykem a limity komunikace ve vztahu k technologiím. Tvoří zvukové instalace, často pracuje také s médiem fotografie a pohyblivým obrazem. V poslední době se věnuje zkoumáním lidského hlasu v celé jeho škále utváření - od textu, fyzické performance, přes zvukové zpracování, až po představení hlasu v různém kontextu. Věnuje se také vlastní hudební tvorbě, v posledních 15 letech převážně se svým otcem v projektu Richter & syn.

Událost se koná díky finanční podpoře Ministerstva kultury, grantu Hlavního města Prahy a Státního fondu kultury.

25. 6. 17:00 Workshop radikálního dýchání a kolektivního zpěvu

Srdečně vás zveme na kurz kolektivního zpěvu s revolučním nádechem. Přijďte se společně s námi pokusit hledat cesty, jak použít svůj hlas a dech jako nástroj k tvoření lepšího světa. Nejprve budeme pomocí rytmických cvičení pozorovat fyziologické i politické aspekty vlastního dechu. Poté společným zpěvem necháme naše těla rezonovat na frekvencích emancipační teorie i poezie. Pro účast na workshopu není nutná předešlá zkušenost se zpěvem.

Akce je realizovaná díky finanční podpoře Ministerstva kultury, Státního fondu kultury a grantu Hlavního města Prahy.

7. 9. 2020 19:00 Splývat spolu nebo vůbec ne

Přijďte na release party debutového alba Sboru družstva život.
Sbor družstva život pracuje s emocionálním nábojem kolektivního zpěvu a jeho schopností vytvářet sdílený prostor. Společným zpěvem nechávají svá těla rezonovat na frekvencích emancipační teorie i poezie. Zpracovávají fragmenty akademických textů, ale také folkových nebo popových písní, které rekontextualizují a tvoří z nich mozaiku možných cest z problémů současnosti.
Na jejich první studiovém album se můžete těšit na známé hity jako Supermarkety nebo Dávej ber, ale i na nový cyklus písní k pohádce o Býčí kryse.