01. 10. – 31. 12. 2020
Vojtěch Märc
Seminář fašismu

V rámci probíhajícího rezidenčního působení Vojtěcha Märce proběhne projekt Seminář fašismu. Forma seminárního čtení představuje zavedený prostředek sebevzdělávání, stejně jako skupinové i individuální sebeidentifikace jeho účastníků. Četba fašistických autorů a autorek proto poskytuje nejen určité poznání, ale také přiležitost pro přehodnocení oněch identifikačních mechanismů a jejich role v rámci soudobých identitárních politik. Märc fašismus nenahlíží primarně jako teoretický předmět reflexe a kritiky, na němž by se ověřovaly zavedené psychologizující postupy. Rezidence má za cíl podchytit jeho zvrácenost stejně jako jeho přitažlivost. Takovou základní osu doplňují dílčí otázky i širší rámce. Je politika racionalní projekt, který vylučuje všechno iracionalní, ať už se jedná o afekty, emoce, fikce anebo spiritualitu? Měla by jim vůbec být? A co dělat, když to nejde? Jak s tím souvisí nedůvěra v politiku a nedůvěra ve vědu? Vedla smrt autora ke zrozeni autoritáře? Lze Reichův orgonový akumulátor použít v tažení proti jim popsané masové psychologii fašismu? Je fašismus iracionalismem, jak tvrdil Eco v jednom ze 14 bodů, jimiž charakterizoval Ur-fašismus? Pojí se s náchylností k pověrečnosti, jak uváděl Adorno v jednom z bodů určujících tzv. F škálu? Nakolik se dnes dá s těmito body počítat? A hlavně, může nám zodpovídání takových otázek napomoct žít nefašisticky? 

Vojtech Märc je historik současného umění. Je absolventem Ateliéru bez vedoucího. Působí jako vyzkumník na poli mimosmyslové estetiky. Pracuje jako člen kuratorské skupiny v galerii Fotograf. V rámci doktorského studia na UMPRUM v Praze se zabývá chemizací kultury v socialistickém Československu.

Akce je realizovaná díky finanční podpoře Ministerstva kultury, Státního fondu kultury a grantu Hlavního města Prahy.

Pozn. Jelikož rezidence proběhla během lockdownu a přesunula se do online prostředí, pokračuje volnou formou neveřejných seminářů i během roku 2021.