01. 02. – 31. 03. 2018
Julie Béna
a hosté


V rámci dvouměsíčního pobytu v INI Prostoru chce Julie seznámit příchozí se svou vlastní tvorbou a vytvořit platformu pro setkávání a sdílení prostřednictvím řady diskuzí, živých akcí, promítání nebo koktejlového večera. Prostor bude průběžně transformován během pobytu ve spolupráci s ateliérem ANUP - uměleckým truhlářstvím (autor: Radko Bukovský). Akce budou doprovázeny přítomností českých i zahraničních hostů z oblasti umění - teoretiků, kurátorů, umělců, architektů výstav a návrhářů. 

16. 3. 2018 20:00 Meubles and Stůl

diskuse s Radkem Bukovským / ANUP, Thanem Husseinem Clarkem a Julie Béna, moderovaná Michalem Novotným

Co je dekorativní? Co znamená sedět nebo nesedět, pozvat někoho, aby si lehl, nabídnout mu, aby se díval? Proč existuje špatný vkus, jak se z vulgárního stane šik? A proč modernismus zemřel před několika dekádami?
Buďme šestnáctého průměrní, afektovaní, krutí a umělí a pojďme si zahrát pantomimu.

7. 3. 2018 19:00 Papers and Plume

S Annou Daučíkovou, documentation celine duval, Dominique Hurth, Valentýnou Janů, Hanne Lippard a Marií Tučkovou. S těmi všemi osobně na místě...


...večer na téma těla a postojů, jazyka, slov a tištěných artefaktů. Tři filmy. Diskuze. Čtyři performance. 3 hodiny poslechu, pozorování a vidění. Nezapomeneme vás nakrmit, slibujeme!

24. 2. 2018 19:00 Current World Population

Kurátoři Margaux Bonopera a Cédric Fauq uvádějí diskuzi „Current World Population“ (Současná světová populace). Pod tímto názvem se skrývá řada otázek, mezi jiným:


Jak může kurátorování vytvořit centra odporu?
Jaké nástroje máme k dispozici k přehodnocení toho, co znamená odpor?
Co znamená pojem „současná světová populace“ pro naši práci za hranicemi univerzalismu?
Existuje identifikovatelný nepřítel?


Margaux Bonopera a Cédric Fauq se vracejí ke společnému projektu (Turn the Tide) i k samostatnému individuálnímu výzkumu a budou klást otázky týkající se změny jejich kurátorské praxe, témat, která vyvstávají na průsečíku měkkých forem aktivismu a přepisování historie kurátorstvím. Jako první bude představen projekt Turn the Tide, usilující o nalézání nových způsobů občanství prostřednictvím společnosti se sídlem v daňovém ráji – její likvidace a podílového vlastnictví. Od dubna 2017 byl projekt několikrát opakován. Původně byl navržen skupinou 8 kurátorů v The Royal College of Art v Londýně. Po této prezentaci představí Cédric Fauq svůj nedávný výzkum a informaci o nadcházející výstavě "The Colt is Young and Hate‘"(Paříž, DOC, květen 2018), se záměrem "inscenovat temnotu za hranicemi reprezentace" A konečně Margaux Bonopera představí svůj výzkum o ZAD, alternativním politickém systému, který vznikl během 70tých let ve Francii jako reakce na extrémní rozvoj měst po celé Francii.

https://www.facebook.com/event...



9. února 19:00 Karina Kottová uvádí Julie Béna

Nasaď na špičku chodidla punčochu. Odhrň divadelní oponu a jen tak mimochodem zhodnoť stín, který za ní žongluje s ovocem. V klidu se usaď, za chvíli přinesou koktejly. I tak může vypadat návod jak se pokusit vstoupit do tvorby francouzské umělkyně Julie Béna (1982) žijící v Praze. Béna, která se pohybuje napříč institucemi globálního světa umění (např. Palais de Tokyo, Paříž, Kadisova nadace, San Francisco nebo The Luminary, St. Louis) je dosud pro značnou část české umělecké scény a veřejnosti neznámým fenoménem. Vizuální umělkyně se ve svých instalacích a videích inspiruje prvky divadla, filmu a literatury - fragmenty filmových scén, divadelními kulisami, hereckými afekty či efekty inscenace. Pracuje s odkazy pop kultury i designovou estetikou, načrtává asociace spojené s slovy "French look / Vintage / Glamour". Koketérii přetváří na výrazový prostředek odkazující k hlubším významům. Gesta, která jsou spolu s intuicí a humorem v její tvorbě zásadní, zasazuje do často subversivních souvislostí. Nádech sarkasmu jde ruku v ruce s vysokou mírou sociální citlivosti a naznačuje zralost a sílu autorského rukopisu.

www.juliebena.com 
www.anup.cz